Δ.Τ. Ημερίδα "Αντλίες Θερμότητας - Συγχρονές Εφαρμογές"

Περίπου 150 συνάδελφοι Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί παρακολούθησαν την ημερίδα «Αντλίες θερμότητας – Σύγχρονες εφαρμογές» που διοργάνωσε ο ΣΜΗΒΕ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο Τοπογράφων «Α. Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η παρούσα ημερίδα αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων που έχει οργανώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο ΣΜΗΒΕ, με θέματα:

  • «Εφαρμογή ΚΕΝΑΚ»: η ημερίδα πραγματοποιήθηκε -αρχικά- στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2010 και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Καβάλα και Πολύγυρο).
  • «Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών»: η ημερίδα έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2011 με αφορμή το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του Υ.Π.Ε.Κ.Α., το οποίο αποσκοπεί στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του οικιακού τομέα.

Εκ μέρους του ΣΜΗΒΕ και συγκεκριμένα από τον κ. Γεώργιο Ιωαννίδη (Μηχ/γος Μηχ/κός) παρουσιάστηκε η γενική αρχή λειτουργίας των Αντλιών Θερμότητας (Α/Θ) τα είδη και ο τρόπος επιλογής αυτών. Τέλος αναφέρθηκαν συνολικά τα πλεονεκτήματα των Α/Θ, με σημαντικότερο αυτό της μεγαλύτερης θερμικά αποδιδόμενης ενέργειας από ό,τι στην περίπτωση ενός λέβητα πετρελαίου, για ίδια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας.

Εκ μέρους της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε από τον κ. Λεωνίδα Μπακούρα (Δ/ντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων) η πορεία της εταιρείας παροχής Φ.Α. από το έτος ίδρυσης της (2000) μέχρι και σήμερα και τα πλεονεκτήματα από τη χρήση Φ.Α., με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία Α/Θ για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Φ.Α. Στο τέλος της εισήγησής του αναφέρθηκε στο πρόβλημα εξυπηρέτησης των συναδέλφων Μ-Η που συνδιαλέγονται με την ΕΠΑ, το οποίο έχει θέσει επανειλημμένα εδώ και καιρό ο ΣΜΗΒΕ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι από την Τρίτη (25/10/2011) θα υπάρχει στη διάθεση των Μηχανικών ένας επιπλέον εργαζόμενος της ΕΠΑ, με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης τους.

Στην ημερίδα συμμετείχε και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. με εισήγηση του Δρ. Απόστολου Μιχόπουλου (Μηχ/γος Μηχ/κός), η οποία περιλάμβανε τις ακόλουθες ενότητες:

  • νομοθετικό πλαίσιο συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας
  • ανάλυση συστημάτων αβαθούς γεωθερμίας (ανοικτό και κλειστό σύστημα)
  • εφαρμογή γεωεναλλάκτη στο νέο Δημαρχείο Πυλαίας

Σε ό,τι αφορά στην παραπάνω εφαρμογή παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας των γεωεναλλακτών, δόθηκαν στοιχεία που αφορούν στο βαθμό απόδοσης του συστήματος τη χειμερινή και θερινή περίοδο και αναφέρθηκε η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται στην κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας, συγκρίνοντας την με αυτήν στην περίπτωση χρήσης Α/Θ αέρα – νερού και λέβητα πετρελαίου, αντί των γεωεναλλακτών.

Ο κ. Γρηγόριος Κώνστας (Μηχ/γος Μηχ/κός, Μέλος Δ.Σ. ΣΜΗΒΕ) αναφέρθηκε στην βασική αρχή σχεδιασμού των Α/Θ της Carrier, την οποία εκπροσώπησε στην ημερίδα. Επεσήμανε ότι μια Α/Θ δεν επιλέγεται σε καμία περίπτωση για να καλύψει το σύνολο των θερμικών απαιτήσεων ενός χώρου, διότι αυτό θα οδηγούσε σε υπερδιαστασιολόγηση, υψηλός κόστος και χαμηλό βαθμό απόδοσης της εγκατάστασης. Παρουσιάστηκε παράδειγμα υπολογισμού της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται με χρήση Α/Θ για παραγωγή ΖΝΧ σε ξενοδοχείο της Βορείου Ελλάδος. Αναφέρθηκε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν οι Α/Θ σε σχέση με το πετρέλαιο είναι μεγαλύτερη από 50%.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση προϊόντων και ιδιαίτερα των Α/Θ της εταιρείας BIOCHEM από τον κ. Ηλία Αρβανιτίδη (Δ/νων Σύμβουλος).

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων και των εισηγητών, με στόχο την επίλυση αποριών που αφορούν στην επιλογή και λειτουργία συστημάτων με χρήση Α/Θ.

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τους συναδέλφους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε επίκαιρα θέματα σχετικά με το επάγγελμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου.

Panel 1 nu 425B81ED

Aithousa 1 nu 1847BC7B