Δ.Τ. Ημερίδα "Ενέργεια & Περιβάλλον - Επιθεώρηση κτιρίων"

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜ-ΗΒΕ) στο πλαίσιο των επιστημονικών και επαγγελματικών ενδιαφερόντων των μελών του διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ενέργεια και Περιβάλλον – Επιθεώρηση Κτιρίων». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συλλόγου στην Energy Tech 2009 το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα Α’ στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Helexpo ΔΕΘ. Κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω ημερίδας η πολύ μεγάλη προσέλευση των μελών του Συλλόγου και άλλων ενδιαφερομένων, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, καθώς στην κατάμεστη αίθουσα υπήρχαν επιπλέον των καθήμενων και πολλοί όρθιοι.

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Σύλλογο με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, του ΚΑΠΕ και της ΠΟΜΙΔΑ. Επίσης υποστηρίχτηκε με οικονομική χορηγία από τη ΔΕΠΑ, την Τράπεζα Αττικής  και τις εταιρίες Κ. ΜΟΥΜΤΖΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε., Κεραμουγία Βορ. Ελλάδος (ΚΕΒΕ) και ALTO Α.Ε., και με χορηγούς επικοινωνίας τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», την ΕΤ3, το ραδιοφωνικό σταθμό FM102  της ΕΡΤ3   και το περιοδικό «Τεχνικά».

Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμούς ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός, ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης, και παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Καράογλου και κ. Μαγκριώτης. Επίσης, ανακοινώθηκαν οι χαιρετισμοί του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτη, καθώς και των Βουλευτών Θεσσαλονίκης κ. Ρεγκούζα και κ. Τσιόκα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:

 • Εισήγηση ΚΑΠΕ: Ανδρουτσόπουλος Ανδρέας Μηχ/γος Μηχανικός,Msc.
  «Κανονισμός ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων – θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών»
 • Οικονομίδης Ιωάννης - Μηχ/γος Μηχανικός
  «Η πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών»
 • Εισήγηση Τμ. Μηχ/γων Μηχανικών ΑΠΘ: Άγις Παπαδόπουλος Δρ. Μηχ/γος Μηχ/κός Αναπλ. Καθηγητής.
  «Κτίριο, Ενέργεια και Περιβάλλον – Ο νέος Κανονισμός και η εφαρμογή του»
 • Εισήγηση ΣΜΗΒΕ: Κολότσιος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΣΜΗΒΕ.
  «Ο ρόλος του Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στην ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων»
 • Εισήγηση ΠΟΜΙΔΑ: Χαϊδούτης Κων/νος - Γ.Γ. Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης.
  «Οι προοπτικές εφαρμογής της ενεργειακής επιθεώρησης στα ακίνητα»

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους εισηγητές και ακούστηκαν χρήσιμες απόψεις και πληροφορίες.

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της εφαρμογής το Κανονισμού της Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων, το οποίο έχει άμεση σχέση με τη βελτίωση των υφιστάμενων κτιρίων, τον καλύτερο σχεδιασμό των κτιρίων του μέλλοντος, την καθιέρωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις κατασκευές και, κατ’ επέκταση όλων αυτών, με τη βελτίωση του Περιβάλλοντος, που αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, και επιβάλλεται αυτό να γίνει άμεσος στόχος όλων μας. Ο ΣΜΗΒΕ  δεσμεύεται να συνεχίσει με ανάλογες ενέργειες και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, ευχαριστεί θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση για τον ιδιαίτερο τόνο που έδωσαν με τη μεγάλη τους προσέλευση και ενδιαφέρον και ενημερώνει ότι οι εισηγήσεις της ημερίδας διανέμονται με CD από τα γραφεία του Συλλόγου και ότι, επίσης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

7421--normal 1 nu DBEFBE78

7490-normal 1 nu 5EBBFC50