Αίτημα για παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα του Ν. 4488/2017

Θεσσαλονίκη 03/01/2018

                                                                                                        

                                               

Προς:    Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Υπόψη: Υπουργού κας. Έφης Αχτσιόγλου

              Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

Υπόψη: Διοικητή κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη

Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)

Υπόψη: Προέδρου κ. Πλιάκη Στυλιανού

              Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ)

Υπόψη: Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μακέδου

Κοιν:     Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.)

Υπόψη: Προέδρου κ. Γεωργίου  Στασινού

Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.  & Περιφερειακά Τμήματα

Υπόψη: Προέδρων

Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.Η.)

Υπόψη: Προέδρου κ. Αναστάσιου Ευσταθίου

Περιφερειακά Τμήματα Π.Σ.Δ.Μ-Η

 

Θέμα:    Αίτημα για παροχή διευκρινήσεων σχετικά με την αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα του Ν. 4488/2017   

           

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νόμου υπ’ αριθ. 4488 (ΦΕΚ 137Α/13.09.2017) αποσυνδέθηκε η ασφάλιση από την ιδιότητα του Μηχανικού. Συγκεκριμένα βάσει της παραγράφου 1, του άρθρου 20 του Ν. 4488, οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.

Στην παράγραφο 4, του άρθρου 20, αναφέρεται ότι εάν για κάποιους ασφαλισμένους προκύπτει (μέσω της παρούσας διάταξης) διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, αυτοί μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης (στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται με βάση το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του ν. 4387/2016).

Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, υποβάλλεται δήλωση του ασφαλισμένου εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου (σ.σ. η ημερομηνία αυτή παρατάθηκε μέχρι τις 31/01/2018).

(Σημειώνεται πως οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει μελλοντικά ο ασφαλισμένος, μπορεί να διακόψει την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης και τότε να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4488. Για να το κάνει αυτό, αρκεί να υποβάλλει μία αίτηση και η μεταφορά στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα γίνει από τις αρχές του επόμενου μήνα. Νέα όμως αίτηση για προαιρετική ασφάλιση δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά).

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος έχει δεχθεί ερωτήσεις από τα μέλη του σχετικά με την υποβολή της ανωτέρω αίτησης. Κατανοούμε από την ανάγνωση του Νόμου ότι απαιτείται μέχρι τις 31/01/2018 να υποβληθεί η προαναφερθείσα αίτηση προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης. Η εκτίμηση είναι πως εάν δεν υποβληθεί η αίτηση μέχρι τις 31/01/2018, κλείνοντας κάποιος μελλοντικά τα βιβλία του δεν θα έχει δικαίωμα να καταβάλει την ελάχιστη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά προκειμένου να εξασφαλίσει συντάξιμα και υγειονομική κάλυψη.

Παρακαλούμε για την άμεση παροχή διευκρινίσεων πάνω σε αυτό το ζήτημα προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι Μηχανικοί.